Hari ni tak tahu nak masak apa. Nak pegi ke kedai pun malas, jadi aku amik jugak inisiatif aku bukak peti ais. Tengok dalam freezer, ada ikan kerapu. Aku keluarkan dan bersihkan ikan, pastu goreng. Ingat nak masak Kerapu Masak Tauchu, cari tauchu pulak takde. Last, ikan kerapu tu goreng pun sodap ni. Pastu fikir nak masak lauk apa ye yang berkuah. So, tengok ada 3 biji telur masin, kebetulan ada lak santan beku dalam peti sejuk letak kentang potong dadu. Ok laa tu...heheheh

masak Lemak Telur Masin la kita. Fuhhh!! sedap gak rasanya. Sesiapa nak try lauk yang ekonomi tu elok sangat cuba resipi ni. Senang je cara memasak nya.
Masak Lemak Telur Masin
Bahan- bahannya
4 ulas bawang merah
Cili padi secukup rasa, kalau tak nak pedas, Bubuh 3-4 biji cili padi dan cili merah 1 biji
1 batang Serai
Serbuk kunyit
Untuk perasa, kiub ikan bilis (kalau takde kiub, amik satu sudu ikan bilis)
Semua bahan tadi ditumbuk lumat
kentang 4 biji (ikut suka)
*Masak lemak telur masin ni tak payah bubuh garam byk cuma secubit garam je.
3-4 biji telur masin (ikut suka)
Santan pekat RM1
1 mug air
garam
Bahan yang ditumbuk tadi di masukkan kedalam periuk bersama santan, air, kunyit dan serai yang dititik. Masukkan sekali kentang dan dimasak sampai kentang empuk. Kemudian, pecahkan telur masin tadi dan dimasak hingga mendidih.
Nak lagi sedap pekena dengan sambal belacan dan ulam .